‘Fantastisch regionaal vlees, uitgebalanceerde kruiden en passie voor het vak zijn de ingrediënten van worsten die de perfectie benaderen’, oordeelde de jury van de noordelijke slagersdagen. De deskundigen hadden het over de huisgemaakte producten van Echte Groninger Patrick Knot. Behalve de bekende Groninger worst (goud met een ster!) maakt de jonge vakman ook Drentse en Spaanse worst en zelfs Hongaarse salami. De vakjury was zo onder de indruk dat hij maar liefst 14 keer goud won.
Hopelijk is er in zijn ouderwetse slagerswinkel aan de Nieuwe Ebbingestraat plek voor alle oorkondes en medailles waar hij mee thuiskwam. ‘Deze bekroningen betekenen veel voor mij’, aldus de prijswinnende slager. ‘Het slagersambacht zit in de familie. De ambachtelijke wijze waarop de worsten worden gemaakt gebeurt evenals grootvader dat 60 jaar geleden al deed, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Een voorbeeld hiervan is de leverworst in échte darm met grove stukken lever, maar ook de bloedworst met stroop en rozijnen’, aldus Patrick. Behalve zijn verschillende droge worsten gooiden ook de zelfgemaakte Groninger -, boeren- en Hausmacher leverworst hoge ogen. En ook de bloedworst, paardenworst, gehaktballen, peper- en Brunswijcker metworst werden zeer goed door de jury beoordeeld.
Patrick Knot en zijn vriendin Deborah Kamminga openden ruim twee jaar geleden hun eigen slagerij aan het begin van de Nieuwe Ebbingestraat, tegen het Noorderplantsoen aan. De nieuwe eigenaren gaan met de tijd mee. Ze zijn actief op social media je kunt ook online je vlees bestellen en zelfs laten bezorgen. Toch zijn ze ook ouderwets, op een goede manier dan. Ze houden van regionale producten en authentieke kwaliteit. Zo staat er elke dag op een bord te lezen waar het vlees die dag vandaan komt, dat wil zeggen: van welke Groningse boerderij. En zo weet het slagersechtpaar zeker dat de beste kwaliteit in de vitrine ligt. En hun klanten weten dat ze het beste uit de streek op hun bord (of uit het vuistje) hebben.
Volg Slagerij Patrick op Facebook
More from Lekker lokaal
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
De handwerkhemel van Suzanne
,,Voor mensen die van handwerken houden is het hier een soort snoepwinkel. ‘Wat een kleuren!’ roepen mensen die hier voor …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Kaart ‘Lokaal lekkers’
Wat een fijn plan van Ritzo ten Cate en Leonie Bais: alle plekken waar je lokale producten kunt kopen op …
Scharrelvarkens bij Boer Piet
Bij De Scharrelderij in Kiel-Windeweer verkopen ze vlees van eigen varkens en koeien. Rondom de boerderij van Pieter Heida, oftewel boer …
Wereldindustrie in aardappeldorpje
Halverwege de wierdedorpen Den Andel en Warffum, middenin de leegte van het Hogeland, doemt ineens een fabriek op. Voor buitenstaanders …
Vruchtbare grond, vruchtbaar vee van Koepon
‘Koeien zijn ongelooflijk sociaal en intelligent. Het is een uitdaging om koeien zo fantastisch te verzorgen dat ze voor jou …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Shoppen in Appingedam
'Appingedam is een heerlijk stadje om rond te struinen. Je hebt er alle ketens, zoals de Hema, maar ook kleine …
Nostalgie en nieuwe hits bij Hekman
‘Ondanks Spotify en iTunes hebben we het hier nog steeds druk hoor’, lacht Trees. ‘En de klanten zijn van alle …