Middeleeuwse handelsstad Appingedam (sinds 1327) staat bekend om haar hangende keukens, de oude pakhuizen en mooie bruggetjes. Aan het water, met uitzicht op de Nicolaïkerk, vind je Paviljoen Overdiep. Je bezoek aan Appingedam is niet compleet als je hier geen kop koffie hebt gedronken.
“Als je Paviljoen Overdiep binnenstapt komen de verhalen onmiddellijk op je af.” Eigenaar Jenz Verbogt verbindt graag de haven, de omgeving, en het verleden met het heden. Ook al is het pand nog heel nieuw, alles ademt het rijke industriële verleden van Appingedam, de grote historische foto’s aan de wand bijvoorbeeld. Schrijver en columnist Thomas Verbogt blijkt een achteroom van Verbogt te zijn: “Je kunt wel zeggen dat verhalen vertellen in ons bloed zit.”
Dat zie je ook terug op je bord: industrieel gemengd met bourgondisch. “Zoals tijdens de Coopluydenmarkt – dan hebben we een speciale menukaart, met onder andere stoofvlees met kloosterbier en breekbrood. Daarmee roepen we de sfeer van de 17e eeuw op, toen Appingedam een grote haven en handelsstad in Nederland was.” Maar ook op ‘gewone’dagen is het heerlijk eten, met ruimte porties voor een goede prijs.
Streekproducten
Bij Paviljoen Overdiep vinden ze het belangrijk om eerlijke, kwalitatieve en verse gerechten te serveren. Vandaar dat ze samenwerken met lokale ondernemers en dat streekproducten de boventoon voeren. Denk hierbij onder andere aan Banketterie Jan Bos, Bakker Olinga, Bakkerij Prins, Poelier het Scharrelhofke, Jos Beeres wijnkoperij en Roeg Natuurvlees. “Die laatste is een directe link naar het prachtige en veelal nog onbekende natuurgebied ’t Roegwold, dat direct in onze achtertuin ligt (van Schildmeer tot Kolham)”, aldus Jenz Verbogt. “In dit gebied, dat maar liefst 1700 hectare groot is, grazen onder andere de Hereford runderen die, naast dat ze een goed leven hebben, ook een minimum aan medicatie en dergelijke hebben gehad.” Ook de koffie is aan een kritisch onderzoek onderworpen: “We zijn afgereisd naar de koffiebranderij om onze eigen Damster Boontjes te laten produceren.”
Wat heel erg leuk is om te doen is een rondvaart met het Damsterveer. Je komt natuurlijk langs de hangende keukens, maar ook de rest van het historische stadje is mooi om te zien vanaf het water. In de zomer wordt de rondvaartboot regelmatig omgetoverd tot Artiveer, dan wordt aangelegd bij allerlei musea en galeries. Sowieso is Appingedam de moeite waard, er worden het hele jaar door leuke evenementen georganiseerd.
Bronnen: Visit Groningen en Paviljoen Overdiep
More from Eten en drinken
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Hip in Sodom
'We combineren hier high end streetwear met lekker eten en drinken. Ik maak iedere dag weer nieuwe soorten taart. Past …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Herberg De Gouden Karper
Zou het de oudste herberg van Nederland zijn? En dan ook nog in het mooiste dorp van Nederland (ANWB, 2020). …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Overzichtskaart initiatieven horeca en winkels in Groningen
Lekker eten laten bezorgen door je favoriete restaurant, vrijmibopakketjes aan huis, een asperge drive-in. Horeca en toeleveranciers zijn creatief tijdens …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Herberg In de Valk, een stukje Frankrijk op het Hogeland
"Hoooo maar." De koetsier brengt het paard tot stilstand in de doorrit. Terwijl zijn passagiers uitstappen, spant hij de knol uit. …
Lekker relaxen in historisch Hotel Spoorzicht & Spa
Loppersum is een charmant dorpje gelegen in het groene, weidse Groninger Hogeland. Het statige pand van Hotel Spoorzicht & SPA is …
Hammingh: oeroude pleisterplaats aan het Reitdiep
Wietske Hammingh (1839-1923) deed in niets onder voor haar schoonvader, echtgenoot en de latere uitbaters van het beroemde café. Het …