’Echt Gronings speciaalbier, dat drink je bij brouwerij Bax,‘ aldus brouwer en oprichter Jeroen Bax. Anders dan bij gewoon bier gaat het bij Bax vooral om de verfijnde smaak en de balans van het gerstenat. En om de kunst van het eeuwenoude ambacht, niet te vergeten. ‘In de tijd van het Hanzeverbond stond Groningen bekend om de goede brouwerijen,’ vertelt Jeroen. ‘De provincie was toen namelijk de graanschuur van Nederland. Hopelijk kunnen we deze mooie Groninger cultuur weer nieuw leven inblazen.‘
Aan het opzetten van de brouwerij ging heel wat productonderzoek vooraf. ‘Nee, heus niet alleen maar aan de bar,’ lacht de bierbrouwer. ‘Mijn vader en ik hadden de traditie om elke vrijdag samen te koken. Om de beurt namen we dan nieuwe speciaalbieren mee. Zo heb ik heel veel geproefd en er een smaak voor ontwikkeld,’ legt hij uit. Van lieverlee stonden vader en zoon op een goede dag zelf te brouwen. Gewoon in de keuken achter de potten en pannen. Ze kwamen erachter dat de brouwsels niet gek smaakten. Helemaal niet gek zelfs.
Als echte stadjer verloochent Jeroen zijn afkomst niet. Dat bewijst de naam van zijn bier ‘Kon Minder’: bier met volgens hem een fruitig hopkarakter door onder meer het gebruik van Amerikaanse hoppen en sinaasappelschil. De vakman praat over zijn bieren als was het wijn. De kwaliteit van het Groninger bier valt op binnen en buiten de landsgrenzen. ‘Groot-Brittannië, Scandinavië, Italië,’ somt de brouwer op, ‘er is zelfs belangstelling vanuit Amerika en Brazilië. Dat komt door de positieve recensies op internationale ratingsites,’ legt hij uit. ‘En de vakprijzen die we hebben gewonnen helpen natuurlijk ook.’ In 2018 werden ze gekozen tot ‘Leukste brouwerij van Groningen’ in de verkiezing van Beerwulf.com
Proeflokaal, brouwerij én een fijn terras zijn allemaal te vinden aan het Reitdiep. Hier kunnen bierliefhebbers zien wat er bij ambachtelijk brouwen komt kijken. En niet in de laatste plaats: zelf beoordelen.
‘Er worden regelmatig leuke dingen georganiseerd zoals voorstellingen of barbecues, genoeg leven in de brouwerij dus.
Groeten uit Groningen, Jeroen Bax’
More from Eten en drinken
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Hip in Sodom
'We combineren hier high end streetwear met lekker eten en drinken. Ik maak iedere dag weer nieuwe soorten taart. Past …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Herberg De Gouden Karper
Zou het de oudste herberg van Nederland zijn? En dan ook nog in het mooiste dorp van Nederland (ANWB, 2020). …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Overzichtskaart initiatieven horeca en winkels in Groningen
Lekker eten laten bezorgen door je favoriete restaurant, vrijmibopakketjes aan huis, een asperge drive-in. Horeca en toeleveranciers zijn creatief tijdens …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Genieten aan het water in middeleeuws Appingedam
Middeleeuwse handelsstad Appingedam (sinds 1327) staat bekend om haar hangende keukens, de oude pakhuizen en mooie bruggetjes. Aan het water, …
Herberg In de Valk, een stukje Frankrijk op het Hogeland
"Hoooo maar." De koetsier brengt het paard tot stilstand in de doorrit. Terwijl zijn passagiers uitstappen, spant hij de knol uit. …
Lekker relaxen in historisch Hotel Spoorzicht & Spa
Loppersum is een charmant dorpje gelegen in het groene, weidse Groninger Hogeland. Het statige pand van Hotel Spoorzicht & SPA is …