Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine stukje Groningen ongelooflijk veel archeologische vondsten gedaan. Voorwerpen en skeletten uit de vroege en late middeleeuwen, en zelfs uit de Romeinse IJzertijd.
Niet zo gek dat Ezinge onder archeologen vergeleken wordt met Pompeï, de Romeinse stad waar na een vulkaanuitbarsting en een wolk van dodelijke as het leven in één klap voor altijd stilstond. Maar wel goed bewaard bleef, en daardoor een goed beeld geeft van het dagelijks leven tweeduizend jaar geleden. De Groninger wierden zijn vergelijkbare tijdscapsules, een snoepwinkel voor archeologen van over de hele wereld.
Archeoloog Van Giffen
De Grote Markt in de stad Groningen, de hunebedden in Drenthe en de Groninger wierden en Friese terpen. Geen historische plek was begin vorige eeuw veilig voor de spade van de Groninger professor Albert van Giffen. De baanbrekende archeoloog (1884-1973) Albert Egges van Giffen groef en groef, net zo lang totdat hij wat vond. En dat was heel wat.
Enorme boerderijen
Door zijn destijds revolutionaire manier van afgraven wist hij hele dorpen bloot te leggen uit de Middeleeuwen. Van Giffen ontwikkelde de zogenoemde ‘kwadrantenmethode’ oftewel, graven in taartpunten. Door zowel verticaal als horizontaal af te graven kreeg hij als eerste archeoloog een haarscherp beeld van het leven op de wierden door de eeuwen heen. Zijn onderzoek leverde spectaculaire informatie op over de bewoning van de eerste Ezingers in de Romeinse, en zelfs in de IJzertijd. Hij was de eerste wetenschapper in de wereld die kon aantonen dat men in de IJzertijd, zo’n 800 v. Chr. niet in primitieve hutjes woonde. Integendeel, deze oer-Groningers bewoonden grote boerderijen van wel zo’n dertig meter lang, met veel ruimte voor stalboxen. Van Giffen toonde dit aan door de vaak nog intact gebleven wanden van gevlochten takken.
Koninklijk goud
Van Giffen vond in de jaren ’20 het belangrijkste Groninger sieraad uit de zevende eeuw n.Chr. Het is een rijk versierde gouden zwaardknop die nog nooit eerder in Nederland is aangetroffen. De vondst is mysterieus, omdat een voorwerp als deze alleen in koninklijke kringen gebruikt werd. Zo zijn er alleen vergelijkbare gouden zwaardknoppen gevonden in het beroemde grafmonument ‘Sutton Ho’ in Engeland en in Staffordshire. Tot op de dag van vandaag vraagt zich men af, welke (Engelse) koning was hier in Ezinge en waarom? De bijzonder zwaardknop is een van de meest kostbare vondsten in de provincie Groningen en is te bewonderen in het Groninger museum.
Spittertje
Tussen 1923 en 1934 onderzocht van Giffen de wierde van Ezinge, een mega-project dat veel vondsten opleverde en tegelijkertijd de arme Ezingers flink wat werk verschafte. Van Giffen, of zoals de Drenten hem noemen: het ‘Spittertien’ (spittertje) kan bij veel Groningers en Drenten niet stuk. Door zijn werk zijn veel wierden en hunebedden behouden. Meer weten over de wierden of archeologische vondsten bekijken? Ga dan naar Museum Wierdenland in Ezinge.
More from Buiten
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
’t Roegwold
't Roegwold is een natuurgebied dat zich uitstrekt van Kolham tot achter het Schildmeer. Het ruige gebied omvat moerassen, bossen, …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Groningse reeën viral op Groeten uit Groningen
Het is geen alledaags gezicht: reeën die op 'klompjes' door de Groninger velden rennen. Wandelaars zullen even in hun ogen …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Paradepaardjes in het Stadspark
Paardrijden, er is geen kind dat daar niet blij van wordt. Grote paarden zijn meestal geen optie voor de kleinsten …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Terug in de tijd, Noord‐Groningen in de 19de en begin 20ste eeuw. Een tijd van grote boeren en kleine arbeidershuisjes.Een …
Borg Verhildersum in Leens
'Wat geweldig dat alles zo goed behouden is gebleven zodat je het in originele staat kunt bekijken!' De Australische toeristen …