‘Een dikke pens zegt niet alles, maar ik zie aan het bekje vaak al wel of het een goede vette is.’ Gaele Postma vist de gladde alen stuk voor stuk uit de mand en spiest ze door de kieuwen. Vervolgens hangt hij ze in keurige rijtjes in de rookovens. De kleintjes voor, de groten achter. De nuchtere ambachtsman is er een van de oude stempel. Hij vangt de paling, slacht ze, rookt ze en verkoopt de delicatesse in zijn eigen zaak. Een visser die het vak leerde van zijn vader, die het weer van de zijne leerde en zo gaat het vijf generaties terug. ‘Je moet ze eerst een beetje laten drogen op een zacht vuurtje,’ verklapt de Zoutkamper palingvisser, ‘anders valt ‘ie zo – Poef!- in het vuur.’ Gaele zweert bij beuken en essen: ‘Dat doet niet iedereen, maar ik vind het een fijne smaak geven en het gloeit zo mooi,’ glimlacht hij. ‘Als hier in de buurt een beuk omgaat, dan koop ik hem meteen op.’
Visliefhebbers van over de hele wereld weten zijn winkel te vinden om er zelfgevangen en -gerookte visjes en vooral de palingen te verorberen. Hij heeft zijn zaak regelmatig vol. ‘Met Pinksteren stond er zelfs een rij tot buiten aan toe,’ grijnst de visser. ‘We hebben heel veel vaste klanten, die komen overal vandaan. Schagen, Maastricht, Vlissingen. Regelmatig zijn er vakantiegangers die hier dan een paar dagen met hun boot blijven liggen. Die komen elke dag een maaltje vis halen.’ Glunderend: ‘Die zien we in de winter vaak weer even terug, maar dan met de auto.’
Gaele is blij met zijn mooie grote zaak en houdt van het ‘fikkie stoken’ maar het meest in zijn element is de Zoutkamper toch op het water. ‘Vissen is het mooiste wat er is,’ vertelt hij met zijn ogen op het wijde sop gericht. ‘In de ochtend om een uur of zes vaar ik naar de fuiken op de Lauwers, het Reitdiep en het Hunsingokanaal. Het is er dan altijd bladstil, ik ben de enige mens in de wijde omtrek. Ik heb zo’n 1000 hectare visgrond tot mijn beschikking in de allermooiste natuuromgeving van het land. En omdat ik vis met verstand, anderen noemen dat duurzaam, komt er gelukkig steeds meer paling bij.’
More from Eten en drinken
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Hip in Sodom
'We combineren hier high end streetwear met lekker eten en drinken. Ik maak iedere dag weer nieuwe soorten taart. Past …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Herberg De Gouden Karper
Zou het de oudste herberg van Nederland zijn? En dan ook nog in het mooiste dorp van Nederland (ANWB, 2020). …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Overzichtskaart initiatieven horeca en winkels in Groningen
Lekker eten laten bezorgen door je favoriete restaurant, vrijmibopakketjes aan huis, een asperge drive-in. Horeca en toeleveranciers zijn creatief tijdens …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Genieten aan het water in middeleeuws Appingedam
Middeleeuwse handelsstad Appingedam (sinds 1327) staat bekend om haar hangende keukens, de oude pakhuizen en mooie bruggetjes. Aan het water, …
Herberg In de Valk, een stukje Frankrijk op het Hogeland
"Hoooo maar." De koetsier brengt het paard tot stilstand in de doorrit. Terwijl zijn passagiers uitstappen, spant hij de knol uit. …
Lekker relaxen in historisch Hotel Spoorzicht & Spa
Loppersum is een charmant dorpje gelegen in het groene, weidse Groninger Hogeland. Het statige pand van Hotel Spoorzicht & SPA is …