Zoet nieuws! De lekkerste toetjes- en taartjeswinkel Toet heeft er een locatie bij. Op het hoekje van de Ubbo Emmiusstraat (nr.19) en de gelijknamige singel heeft meesterbakker Joanna Schouten een heerlijke ruime ‘stads-serre’ geopend. Hier kun je je vork prikken in kunstwerkjes als echte Hollandse appeltaart, warme peren tarte tatin, sinaasappelcheesecake, pompoentaart met speculaaskruiden of een vegan crumble met herfstfruit en panna cotta. Desgewenst gluten- suiker- lactosevrij of veganistisch. Er staan ook hartige taartjes op het vingerlikkende menu: een aardappelquiche, Indische pompoenpannekoekjes en, spannend, de gekarameliseerde knoflooktaart. In het pittoreske pandje aan het Zuiderdiep 85 huist nu Toet Pannenkoek. En dan krijg je niet zomaar een pannenkoek op je bordje, maar wat dacht je van vegan american pancakes, pannekoek met appel of pruimencompote, of een maïspannekoek met guacamole en salsa? En het mooie is… Er is daar dus óók een toetjeskaart.
Maar hoe rol je eigenlijk als doctorandus Internationale Organisaties in je eigen biologische, fairtrade toetjes- pannenkoeken- en taartenzaak? Het begon voor Joanna als tiener al met beknibbelen op de avondmaaltijd voor buitensporige desserts buitenshuis. ‘Na m’n eindexamen studeerde ik in Spanje en zocht dan speciale adresje om bijzondere zoetigheden uit te proberen,’ vertelt Joanna Schouten, oprichter van toetjesparadijs ‘Toet’. ‘Zo leerde ik bijvoorbeeld chocoladefondue kennen, toen nog totaal onbekend in Nederland.’
De liefde voor zelfgemaakte nagerechten en baksels zat er bij Joanna dus al vroeg in. Daarnaast geloofde ze heilig in fairtrade, biologisch en authentiek. Volgens de onderzoeken destijds zou daar echter geen markt voor zijn. ‘Dus deed ik zelf maar marktonderzoek. Letterlijk,’ zegt ze lachend, ‘óp de markt dus.’ En daar bewees Joanna haar gelijk. Vanuit haar kraam gingen de zelfgebakken limoen-meringuetaartjes, stukken dadeltaart met toffeesaus en de cheesecakes met frambozenspread als zoete broodjes. ‘Ondanks alle waarschuwingen was er dus wél een markt voor,’ vertelt Joanna. ‘Mensen houden van huisgemaakt, eerlijk en puur. Daar willen ze best iets meer voor betalen. Maar natuurlijk komt de smaak op de eerste plaats, het moet wel lekker zijn.’
En daar is helemaal niets mis mee, Joanna en haar gediplomeerde taartenbakkers en toetjesmakers zorgen daar wel voor. Naar wens ook zonder gluten, suiker, lactose of dierlijke producten.
Bovendien kunnen zoveel vaste klanten en fans van over de hele wereld er niet naast zitten. ‘Er schuiven hier veel Engelsen en Duitsers aan, maar ook veel Groningers hoor,’ vertelt de succesvolle ondernemer. ‘Eigenlijk voelt iedereen die niet van eenheidsworst houdt zich hier thuis.’
http://www.toet.nu/
More from Eten en drinken
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Hip in Sodom
'We combineren hier high end streetwear met lekker eten en drinken. Ik maak iedere dag weer nieuwe soorten taart. Past …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Herberg De Gouden Karper
Zou het de oudste herberg van Nederland zijn? En dan ook nog in het mooiste dorp van Nederland (ANWB, 2020). …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Overzichtskaart initiatieven horeca en winkels in Groningen
Lekker eten laten bezorgen door je favoriete restaurant, vrijmibopakketjes aan huis, een asperge drive-in. Horeca en toeleveranciers zijn creatief tijdens …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Genieten aan het water in middeleeuws Appingedam
Middeleeuwse handelsstad Appingedam (sinds 1327) staat bekend om haar hangende keukens, de oude pakhuizen en mooie bruggetjes. Aan het water, …
Herberg In de Valk, een stukje Frankrijk op het Hogeland
"Hoooo maar." De koetsier brengt het paard tot stilstand in de doorrit. Terwijl zijn passagiers uitstappen, spant hij de knol uit. …
Lekker relaxen in historisch Hotel Spoorzicht & Spa
Loppersum is een charmant dorpje gelegen in het groene, weidse Groninger Hogeland. Het statige pand van Hotel Spoorzicht & SPA is …