Wil je écht goede koffie om thuis of op je werk een bakkie van te brouwen, dan moet je naar het Koffiestation. In de branderij aan de Paradijsvogelstraat nummer 10 in Groningen liggen verschillende grote jute zakken met ongebrande bonen klaar. De opschriften verraden een lange reis uit Ethiopië, Kenia, Brazilië en Colombia. En die vertegenwoordigen weer verschillende smaken. Maar aan mixen doen eigenaren Emiel en Douwe absoluut niet. ‘Er moet juist zoveel mogelijk van de originele smaak overblijven. Uit ieder land komt weer een andere boon, het is juist interessant om koffie uit verschillende streken aan te kunnen bieden. Uit Ethiopië komt bijvoorbeeld hele fruitige koffie, bonen uit Brazilië maken weer een heel goed espresso.’ Het begon allemaal met een enorme fascinatie voor échte lekkere koffie. ‘En een popcornpopper uit de kringloopwinkel’, vullen Douwe en Emiel lachend aan. Het blijkt dat de oprichters van microbranderij Het Koffiestation hun eerste zelfgebrande koffie uit een tweedehands popcornapparaatje gehaald. Maar het experimenteren hebben de Echte Groningers al weer een tijdje achter zich gelaten. Maar mede hierdoor branden en leveren ze al sedert 2012 de beste koffie van het noorden, volgens kenners. Groningse horecazaken als Wadapatja, Spaak, De Kleine Heerlijkheid en Toet nemen de geurige zakken koffie elke keer weer graag in ontvangst. Hun klanten zijn dol op het authentieke bakkie Groninger troost. Maar die typische smaak, daar gaat wel een heel procedé aan vooraf. ‘Iedere boon heeft zijn eigen ideale temperatuur en brandtijd’, legt Emiel Driesten uit. ‘Alles wat er in de brander gebeurt wordt nauwlettend op de computer in de gaten gehouden.’ Een enorme koffieleut is Douwe overigens niet: ‘Ik ben juist minder koffie gaan drinken omdat ik meer eisen ben gaan stellen’, zegt hij, ‘liever één heel erg lekker kopje koffie dan tien slechte.’ De heren beweren met hun zwarte goud zelfs niet-koffiedrinkers om te krijgen. ‘Ik schat dat ik 30 procent van de mensen die geen koffie lust hier toch iets kan laten proeven wat ze echt lekker vinden’, aldus een trotse Douwe. Als bezoeker kun je de branderij gewoon binnen lopen en een zak bonen of gemalen koffie kiezen. Bestellen via de website kan ook.
‘Het is zeker de moeite waard om eens langs te komen. We zitten in een prachtig complex met allemaal creatieve ondernemers genaamd “het Werk”. Naast onze branderij is er dus genoeg te zien. Tot snel, groetjes uit Groningen, Emiel en Douwe’
More from Lekker lokaal
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
De handwerkhemel van Suzanne
,,Voor mensen die van handwerken houden is het hier een soort snoepwinkel. ‘Wat een kleuren!’ roepen mensen die hier voor …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Kaart ‘Lokaal lekkers’
Wat een fijn plan van Ritzo ten Cate en Leonie Bais: alle plekken waar je lokale producten kunt kopen op …
Scharrelvarkens bij Boer Piet
Bij De Scharrelderij in Kiel-Windeweer verkopen ze vlees van eigen varkens en koeien. Rondom de boerderij van Pieter Heida, oftewel boer …
Wereldindustrie in aardappeldorpje
Halverwege de wierdedorpen Den Andel en Warffum, middenin de leegte van het Hogeland, doemt ineens een fabriek op. Voor buitenstaanders …
Vruchtbare grond, vruchtbaar vee van Koepon
‘Koeien zijn ongelooflijk sociaal en intelligent. Het is een uitdaging om koeien zo fantastisch te verzorgen dat ze voor jou …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Shoppen in Appingedam
'Appingedam is een heerlijk stadje om rond te struinen. Je hebt er alle ketens, zoals de Hema, maar ook kleine …
Nostalgie en nieuwe hits bij Hekman
‘Ondanks Spotify en iTunes hebben we het hier nog steeds druk hoor’, lacht Trees. ‘En de klanten zijn van alle …