‘Ze zeggen altijd dat vooral vrouwen dol zijn op chocola, maar ik zie hier meer mannelijke chocoholics’, lacht Greetje Stolwijk, eigenaar van Chocolaterie Chocovin in Winschoten. ‘Maar eigenlijk houdt iedereen wel van chocola, toch?’ Chocoladefans zijn bij Greetjes ‘chocoladefabriek’ aan de torenstraat zeker aan het goede adres. Vooral de vele soorten handgemaakte bonbons zijn origineel, mooi en betoverend lekker. Wat denk je bijvoorbeeld van een vulling met bosaardbei-zwarte peper, kokos, appelstroop of een combi van hazelnoot/amandel/praliné? Maar ook een klassieker als het fraaie karamelpuntje doet de gemiddelde bezoeker van de speciaalzaak acuut watertanden.
De verrukkelijke chocoladekunstwerkjes liggen in de enorme glazen toonbank te lonken naar de bezoekers. Greetjes winkel heeft een assortiment van maar liefst 70 soorten ambachtelijk gemaakte bonbons en daarnaast een overvloed aan reepjes, flikken en feestelijke chocoladefiguurtjes voor elk seizoen. Momenteel liggen er dus veel handgemaakte chocoladeletters, in allerlei kleuren, smaken en formaten, chocopieten en sinterklazen in de zaak. Ook in suikervrije en lactosevrije varianten trouwens.
Al in november barst bij Chocovin het kerstseizoen los. ‘Er komen hier altijd veel Duitse liefhebbers’, legt Greetje uit’, die vieren geen sinterklaas maar houden enorm van de ‘Weihnachtszeit’. Met de zoete lekkernijen zit het dus wel goed maar er is meer te zien in Chocovin. Zo zijn er fraaie woonaccessoires te koop, fleurige kerstdecoratie, mooi serviesgoed en er is thee. Heel veel thee. ‘We hebben ongeveer honderd soorten’, vertelt Greetje trots, ‘van zwarte thee tot rooibos en natuurlijk groene thee. Daarvan hebben we weer heel veel verschillende smaken zoals Japanse Kers, dadel-gember maar ook een beetje mysterieuze zoals de Glimlach van Mona Lisa’, vertelt de eigenaresse.
Er is ook een nadeel aan shoppen in Chocovin, geeft Greetje met een knipoog toe. ‘Heb je eindelijk een keuze gemaakt uit de zeventig soorten bonbons, moet je ook nog een keuze maken uit de tientallen zakjes met bijzonder thee. Gelukkig kan ik daar wel een handje bij helpen’, lacht ze.
More from Lekker lokaal
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
De handwerkhemel van Suzanne
,,Voor mensen die van handwerken houden is het hier een soort snoepwinkel. ‘Wat een kleuren!’ roepen mensen die hier voor …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Kaart ‘Lokaal lekkers’
Wat een fijn plan van Ritzo ten Cate en Leonie Bais: alle plekken waar je lokale producten kunt kopen op …
Scharrelvarkens bij Boer Piet
Bij De Scharrelderij in Kiel-Windeweer verkopen ze vlees van eigen varkens en koeien. Rondom de boerderij van Pieter Heida, oftewel boer …
Wereldindustrie in aardappeldorpje
Halverwege de wierdedorpen Den Andel en Warffum, middenin de leegte van het Hogeland, doemt ineens een fabriek op. Voor buitenstaanders …
Vruchtbare grond, vruchtbaar vee van Koepon
‘Koeien zijn ongelooflijk sociaal en intelligent. Het is een uitdaging om koeien zo fantastisch te verzorgen dat ze voor jou …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Shoppen in Appingedam
'Appingedam is een heerlijk stadje om rond te struinen. Je hebt er alle ketens, zoals de Hema, maar ook kleine …
Nostalgie en nieuwe hits bij Hekman
‘Ondanks Spotify en iTunes hebben we het hier nog steeds druk hoor’, lacht Trees. ‘En de klanten zijn van alle …