De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, ook wel terpen genoemd, zijn door mensen gemaakte heuvels, waardoor men bij overstromingen droge voeten hield. Al eeuwen vind je hier, in het noorden van Groningen, de mooiste dorpen, kerkjes en pleisterplaatsen. Fietsen langs de Groninger wierden is als fietsen door een openluchtmuseum: je rijdt dwars door de geschiedenis en kijkt ondertussen je ogen uit. Je vindt de app in de Playstore en de Appstore.
Mooiste dorpen
Langs de route liggen prachtige dorpen zoals Niehove, vorig jaar verkozen tot mooiste dorp van
Nederland door Elsevier. Als je vanuit de lucht kijkt zie je hier de typische opbouw van een
wierdendorp; de kerk op een verhoging in het midden en de straten als een stralenkrans er om heen.
Winsum is onlangs verkozen tot mooiste dorp van Nederland door de ANWB. Drie van de routes
komen hierlangs. Het dorp ligt op drie wierden en is prachtig gelegen aan het water.
Informatief
De app laat je zien waar alle bezienswaardigheden te vinden zijn en attendeert je op interessante Wierdenweetjes. In de ‘Verhalen van de wierde’ staan de bewoners van de wierden centraal, van toen en nu. Zo kom je meer van het landschap te weten en van de mensen die er wonen. De app wijst je op gezellige Pleisterplaatsen, kerken en musea , overnachtingsmogelijkheden, fietsverhuur en oplaadpunten.
De routes
Er zijn drie verschillende routes: rondom Leens en Ezinge, rondom Warffum en Middelstum, en rondom Appingedam en Loppersum. Per route zijn er twee afstanden: de ene rond de 40 km., de andere rond de 55 km. De routes volgen zoveel mogelijk het fietsknooppuntennetwerk. Starten kan op ieder punt. In de app krijg je tips voor handige startplaatsen met voldoende parkeergelegenheid.
Leens
Bij de eerste Welkom op de wierde route fiets je langs wierdendorp Leens met zijn statige borg Verhildersum. Borgen zijn de Groningse variant op landhuizen en kastelen. Vervolgens door het oude vissersdorp Zoutkamp en het schilderachtige Niehove. Hier kun je heerlijk eten bij restaurant Eisseshof. Verder naar de iconische wierde van Ezinge. Hier lees je alles over wereldberoemde archeologische opgravingen die zijn gedaan. Een deel van de vondsten vind je in het plaatselijke Museum Wierdenland. In het romantische dorp Garnwerd vind je het smalste straatje van Nederland met aan weerszijden de stokrozen, en kun je heerlijk aan het water op het terras zitten. In Eenrum is een bezoek aan de molen en Abrahams Mosterdmakerij een aanrader.
Warffum
De tweede route voert langs de oude oever van de rivier de Fivel. Het straatbeeld van de rij dorpen Rottum, Kantens, Toornwerd en Middelstum is in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd. Een uitstapje naar Borgterrein Ewsum is zeer de moeite waard. In Winsum geniet je van streekproducten in een van de oudste herbergen van Nederland. Lees over de schilders van De Ploeg en ontdek wie mevrouw Hammingh was van het gelijknamige café. Openluchtmuseum Het Hogeland in Warffum brengt je terug in de tijd. Je ziet en beleeft hoe Groningers vroeger woonden, werkten en leefden. En je kunt er genieten van een ouderwets lekkere kop koffie met gebak of lunch op het terras van het oude schooltje. Deze route is zeer geschikt voor tuinliefhebbers, je passeert naast de historische tuinen van Ewsum ook een verborgen kruidentuin en een pluktuin.
Appingedam
De derde Welkom op de wierde route brengt je terug naar de middeleeuwen. Het oude vestingstadje Appingedam staat bekend om de imposante Nicolaïkerk en de Hangende Keukens. Een kijkje vanaf het water met de rondvaartboot is een aanrader. Vervolgens gaat de route langs de mooiste middeleeuwse kerken die allemaal vrij te bezoeken zijn. De kerken van Krewerd, Oosterwijtwerd en Zeerijp mag je niet missen. Lees over vroegere rivieren, grafvelden en kloosters. Voor liefhebbers van schilderkunst zijn Museum Helmantel in Westeremden en Museum Mohlmann in Appingedam een aanrader. Ruik je de zeelucht al? Dat kan, vanaf Bierum gaat de route een stukje over de dijk.
More from Cultuur
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Terug in de tijd, Noord‐Groningen in de 19de en begin 20ste eeuw. Een tijd van grote boeren en kleine arbeidershuisjes.Een …