Blinkend zilver
‘Die bijbel uit 1776 met zilverbeslag is onze laatste aankoop. Een vrijwilligster heeft er maar liefst 8 middagen op zitten poetsen!’, vertelt conservatrice Herma Grimmius van de Groninger Zilverkamer trots. Het is geen goud maar al zilver wat er blinkt in Appingedam. De indrukwekkende collectie is helemaal van Groningse makelij. Typisch Groningse brandewijnkommen versierd met draken of paardjes en beursbeugels passend bij de Groninger klederdracht. ‘In de 19e eeuw vond je in in ieder dorp of stad wel een zilversmid. En die hadden hun eigen, traditionele smaak. Terwijl heel Nederland overspoeld werd met zilverwerk uit Schoonhoven, werkten de plaatselijke zilversmeden gewoon door zoals ze gewend waren – en dat zorgt voor die unieke Groningse stijl.’
Nostalgie
Voor bezoekster Susanne is de Zilverkamer een aangename verrassing. ‘Zilver krijg je vaak uit een erfenis en belandt al snel onderin de kast. Maar als je het verhaal erachter hoort gaat het leven. Wie weet hoeveel generaties dat zilver al in bezit hebben gehad. Heel leuk om nu wat meer over de geschiedenis te weten.’ Het uitgestalde zilver zal bij veel bezoekers nostalgische gevoelens oproepen. Bezoekster Sigrid: ‘Ik herkende een beugeltasje dat mijn oma vroeger ook had. Ik weet nog wel dat we samen zilver gingen poetsen.’ Susanne vult aan: ‘Het zal voor oudere generaties heel herkenbaar zijn, de advocaatlepeltjes die je kreeg bij je trouwen, de kraantjespot. Wat ik zelf heel erg mooi vind is het bruidsmandje. Zo fijn en zo subtiel gemaakt.’
Goed poetsen
Herma Grimmius ontvangt regelmatig bezoekers op de speciale Zilverdagen die hun eigen ‘waar’ willen laten beoordelen. ‘Laats kwam hier een mevrouw met een schaal die ze maar lelijk vond. Het erfstuk lag ergens onderin een la en ze dacht dat het van tin was gemaakt. Ik zag gelijk dat het echt zilver was en adviseerde haar het eens een flinke poetsbeurt te geven. Ze belde me een paar dagen later enthousiast op om te vertellen dat de schaal weer prachtig glom en nu stond te pronken op tafel.’
In de Groninger Zilverkamer in Appingedam vind je zo’n 300 verschillende zilveren objecten. Er is ook een afdeling met kerkelijk zilver. Herma Grimmius: ,,We hebben een zaal vol avondmaal zilver. Schalen voor het brood, kannen en bekers voor de wijn. Dat wordt ook nog steeds door kerken in de buurt gebruikt. Een week voor Pasen wordt het hier opgehaald en na Pasen zetten we het weer in de vitrines.”
Naast het zilver zijn er wisselende tentoonstellingen van bekende Groningse schilders.
Je vindt De Groninger Zilverkamer aan de Oude Kerkstraat 1 in Appingedam.
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …