‘Ready for another magical journey?’ Heel veel dance- en art-liefhebbers weten het weekend van 11 augustus het Groningse festival Paradigm weer te vinden. Paul Grimmius (35) en Piter Terpstra (39) zijn de geestelijk vaders van Paradigm, een van oorsprong underground danceclub aan de Helsinkistraat. Inmiddels zijn de feesten, met als hoogtepunt het festival wereldberoemd en helemaal ‘bovengronds’. Duizenden mensen uit heel Europa en daar buiten komen af op de housemuziek gecombineerd met allerlei vormen van kunst. Ze logeren bij Groningers via Air BnB, in een van de gezellige hostels maar de meesten overnachten in een tentje op het festivalterrein.
Inschuifrestaurant de Wolkenfabriek, een concertzaal, architecten, designers en inmiddels is het Suikerunieterrein in de stad Groningen nu dus ook de thuisbasis van Paradigm. Daarmee voegen Paul, Piter en een heleboel vrijwilligers zich bij de pionierende creatievelingen op het hippe industriegebiedje, net buiten de binnenstad. En dat het met de creativiteit wel snor zit, kon iedereen die de vorige zomer over de ring reed, goed zien. In het enorme fort van boomstammen, de metalen tempel genaamd ‘The Dome’, het fonkelende sprookjesbos en het ‘hemelbed’ van lichtgevende kwallen zit veel vakmanschap en artistiek talent. De bouwers en kunstenaars voelen zich thuis op het Suikerunieterrein en kunnen daar ook helemaal los gaan.
‘Paradigm is niet alleen maar een dansfeestje’, benadrukt stadjer Paul. ‘Er zitten echt idealen achter, er is ook ruimte voor spirituele bezinning. Een belangrijk uitgangspunt van Paradigm is namelijk het streven naar een beter milieu en een betere wereld. Daar hoort onze directe omgeving natuurlijk ook bij, rekening houden met onze buren. Verder werken we samen met goede doelen en proberen zo duurzaam mogelijk te werken. Daarnaast hebben we ook verschillende ecologische experimenten op het terrein.’
Kaartje kopen? paradigmfestival.com
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …