De Groninger kunstenaars van ‘De Ploeg’ maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland was favoriet bij deze revolutionaire artiesten. Dit oerlandschap vol schilderachtige dorpjes, middeleeuwse kerken, het Reitdiepdal en wierden was voor de artistieke stadjers heel dichtbij. Op een kwartiertje fietsen lagen al deze ‘Pronkjewails’ (‘juwelen’) klaar om vereeuwigd te worden. Al fietsend langs het Reitdiep was er altijd wel een fotogeniek plekje om de ezel op te zetten en de penseel ter hand te nemen. Hierdoor zijn in deze omgeving begin vorige eeuw tientallen kleurrijke schilderingen gemaakt. Niet toevallig dus, allemaal op fietsafstand van de stad.
Vincent van Gogh
Het middeleeuwse kerkje van Oostum dat in de 13e eeuw gebouwd is, was een dankbaar onderwerp voor de doeken. Een van de mooiste schilderijen is van Johan Dijkstra (1896-1978), een van de oprichters van De Ploeg. En ja, het klopt. Hij was een groot fan van de maar iets oudere, maar toen al overleden, meester Vincent van Gogh. Dijkstra’s schilderijen uit de vroege jaren twintig laten zijn bewondering voor Van Gogh duidelijk zien, door de stralende kleuren en de verftoets die uit korte penseelstrookjes bestaat. In deze stijl schildert hij onder meer stadsgezichten, landschappen en voorstellingen van het landleven. Lees meer over Johan Dijkstra in ‘Schilderen is zichtbaar dromen’
Gedicht over schilderij
De Groninger dichter Jan Bier raakte weer geïnspireerd door het werk van Johan Dijkstra en schreef over dit schilderij de volgende regels in het Groningse gedicht ‘Bakstain'(Baksteen)
‘Hou glènner of de zunne gluit, hou hellerder dat bakstain bluit!’
Vertaling: Het is de felle zon die het uit baksteen opgetrokken kerkje in bloei zet
‘Instawaardig’
Er bestaan tientallen schilderingen van het kerkje van Oostum. Wij zouden vandaag de dag zeggen dat het kerkje op de wierde ‘Instawaardig’ is. Dat was het toen ook al, al noemden ze het waarschijnlijk gewoon ‘inspirerend’. Op het onderstaande werk van Jannes de Vries is goed te zien dat het kerkje bovenop een wierde staat.
De Groningse School
‘Omdat er in Groningen niet zoveel te doen was op kunstgebied dacht ik aan ontginnen, het omwoelen van de aarde en dus ook aan ploegen. Vandaar de naam De Ploeg’ , verklaarde schilder Jan Altink (1885 –1971) in 1918 de naam van de Kunstkring. Hij is een van de oprichters van de kunststroming, ook wel ‘De Groningse School’ genoemd. Jan Altink was graag buiten te vinden, hij schilderde het liefste landschappen buiten de stad. Een van zijn bekendere werken is de typerende Groningse boerderij, net buiten Adorp.
Gronings rood
Hiermee introduceerde hij ook ‘Gronings Rood’, de unieke rode kleur waarmee hij de bakstenen van de Groninger boerderijen inkleurde. Deze boerderijen hadden een unieke rode kleur, want de stenen werden gebakken van typisch Groningse klei. Door het hoge ijzergehalte kleurden deze bakstenen veel roder dan in de rest van Nederland. Deze boerderij die Jan Altink in 1924 schilderde, is vermoedelijk die aan de Wierumerschouwsterweg 15 en is nog steeds te zien vanaf de Hekkumerweg in Adorp. De ronde schuren zijn in de loop van de jaren waarschijnlijk vervangen door goedkopere vierkante deuren. Het schilderij is te bezichtigen in het Groninger Museum.
More from Buiten
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
’t Roegwold
't Roegwold is een natuurgebied dat zich uitstrekt van Kolham tot achter het Schildmeer. Het ruige gebied omvat moerassen, bossen, …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Groningse reeën viral op Groeten uit Groningen
Het is geen alledaags gezicht: reeën die op 'klompjes' door de Groninger velden rennen. Wandelaars zullen even in hun ogen …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
Paradepaardjes in het Stadspark
Paardrijden, er is geen kind dat daar niet blij van wordt. Grote paarden zijn meestal geen optie voor de kleinsten …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Terug in de tijd, Noord‐Groningen in de 19de en begin 20ste eeuw. Een tijd van grote boeren en kleine arbeidershuisjes.Een …
Borg Verhildersum in Leens
'Wat geweldig dat alles zo goed behouden is gebleven zodat je het in originele staat kunt bekijken!' De Australische toeristen …