De ene wol is niet de andere wol. Corien Bischoff van wolwinkel Juffrouw Lanterfant weet dat als geen ander. In de collectie van haar kleurrijke garenwinkel aan het A-Kerkhof in de stad zijn handgesponnen en -geverfde juweeltjes uit Zuid-Afrika, Peru en Amerika te vinden. Maar ook de Deense en Hollandse schapen zijn er goed vertegenwoordigd. In haar winkel genaamd “Juffrouw Lanterfant, garen en gerei” verzamelt Corien de mooiste en meest unieke soorten breiwol van over de hele wereld.
De koopwaar in de voormalige 17e eeuwse tabakszaak aan de voet van de Aa-toren is kleurig en superhip. Maar de aanblik van de klassieke bundels wol, het eeuwenoude ambacht én de in ere gehouden winkelinrichting zorgen voor een fijne vleug nostalgie.
De wol is niet goedkoop, maar de bijzondere garens zijn natuurlijk en exclusief. ‘De tijd is er rijp voor’, is de overtuiging van Corien, ‘op social media leeft haken en breien met mooie, kwalitatieve materialen heel erg. Je hebt veel populaire ‘knit-a-longs’ en ‘crochet-a-longs’. Online clubjes waarbij je wereldwijd samen aan je projectje haakt of breit. Veel meer mensen van alle leeftijden willen creatief bezig zijn en zelf iets moois en blijvends maken’.
Je hoeft tegenwoordig dus echt geen oma te zijn om met naalden en een mooie bol wol aan de haal te gaan. Sterker nog, steeds meer twintigers en dertigers ontdekken de ontspannende hobby waarbij de prachtigste kledingstukken en accessoires worden gemaakt.
‘Je wordt heel erg Zen van breien. En met meerdere mensen tegelijk is het ook heel gezellig handwerken. Groeten uit Groningen! Corien’
More from Groningers
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
De handwerkhemel van Suzanne
,,Voor mensen die van handwerken houden is het hier een soort snoepwinkel. ‘Wat een kleuren!’ roepen mensen die hier voor …
Groningers van toen: Ben Ali Libi
Op een steenworp afstand van de synagoge in de Groninger Folkingestraat staat het geboortehuis van Echte Groninger Michel Velleman (1895-1943). …
Hip in Sodom
'We combineren hier high end streetwear met lekker eten en drinken. Ik maak iedere dag weer nieuwe soorten taart. Past …
Scharrelvarkens bij Boer Piet
Bij De Scharrelderij in Kiel-Windeweer verkopen ze vlees van eigen varkens en koeien. Rondom de boerderij van Pieter Heida, oftewel boer …
Vruchtbare grond, vruchtbaar vee van Koepon
‘Koeien zijn ongelooflijk sociaal en intelligent. Het is een uitdaging om koeien zo fantastisch te verzorgen dat ze voor jou …
De Wonderpaarden van Middelstum
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Als dit gezegde al voor nuchtere Groningers zou gelden, dan zeker …
‘We hebben iets negatiefs omgebogen naar iets positiefs’
Gerard en Leen behoren tot de eerste Groningers wiens aardbevingshuis tijdens het versterken ook een heel nieuw leven kreeg. Hun …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …