’s Zomers kun je er zeehonden zien maar ook voor vogelliefhebbers is de Punt van Reide heel geschikt. De vogels zijn er het grootste deel van het jaar de baas. De Punt van Reide, gelegen aan de Dollard, is een hoogwatervluchtplaats waar grote groepen vogels foerageren en broeden. Het gebied is dan ook een groot deel van het jaar afgesloten voor publiek. Natuurbeheerder Silvan Puijman van het Groninger Landschap is maar wat blij dat hij het gebied onder zijn beheer heeft. ‘Het is een indrukwekkend gebied, je hebt aan alle kanten water om je heen en het waait er altijd. Voor vogels zoals ganzen, wulpen en steltloper zijn de hooggelegen kwelders van onschatbare waarde.’ Slechts een paar keer per jaar mag je, met gidsen van het Groninger Landschap, de Punt op. ‘Een geweldige ervaring,’ vertelt Sietske van Vuuren enthousiast. ‘Zo ongerept zie je de natuur bijna nooit.’ Niet alleen de weidsheid is indrukwekkend, ook de geschiedenis van dit schiereiland aan de Dollard is bijzonder. ‘Je voelt hier de historie onder je voeten,’ vertelt natuurbeheerder Silvan Puijman. ‘De Spanjaarden hebben hier gezeten, de Duitsers aan het begin van de oorlog ook. Dat duurde trouwens niet lang, ze werden verjaagd door metersdik kruiend ijs.’ En dan hebben we het nog niet eens over de tientallen dorpen die zijn verzwolgen door de Dollard met zijn ‘dolle aard’. Torum, Wilgum, Fletum, Berum, allemaal dorpjes die zijn verzwolgen door het water. Zo’n 25 dorpen, 10 tot 15 gehuchten en 3 kloosters zijn verdwenen in de golven na talloze overstromingen en stormvloeden. Uiteindelijk ontstond zo de in de Middeleeuwen de Dollard zoals we die nu kennen.
In het voorjaar plaatst het Groninger Landschap een ‘zeehondenkijkwand‘. Zo kun je, zonder dat de zeehonden last van je hebben, de zeehonden en hun kleintjes bewonderen. In de Dollard liggen de zandbanken dicht bij de kust. Dit is de plek waar de jongen geboren worden: het is de kraamkamer van de Waddenzee. De wand staat er tot en met september. Beste tijd om zeehonden te spotten is 1.5 uur voor hoog water. Kijk voor de getijden op: https://getij.rws.nl/
(zie getijdentabel Delfzijl, tel er 20 min bij op voor de Punt van Reide)
‘De Punt van Reide vind ik één van de mooiste natuurplekken in Groningen,’ vertel fotograaf Mark Mook. ‘De rit er naar toe, vanaf Winschoten door de polder, is al fantastisch. Een heerlijke plek om uit te waaien, tot rust te komen en te genieten van een bijzonder landschap.’
More from Buiten
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
’t Roegwold
't Roegwold is een natuurgebied dat zich uitstrekt van Kolham tot achter het Schildmeer. Het ruige gebied omvat moerassen, bossen, …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
Groningse reeën viral op Groeten uit Groningen
Het is geen alledaags gezicht: reeën die op 'klompjes' door de Groninger velden rennen. Wandelaars zullen even in hun ogen …
Pluktuin, maïsdoolhof en lekker op de skelter
De Groningse Bloemenboerderij bij Saaxumhuizen is voor jong en oud een groot avontuur. In de Pluktuin kun je zelf je …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Paradepaardjes in het Stadspark
Paardrijden, er is geen kind dat daar niet blij van wordt. Grote paarden zijn meestal geen optie voor de kleinsten …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Terug in de tijd, Noord‐Groningen in de 19de en begin 20ste eeuw. Een tijd van grote boeren en kleine arbeidershuisjes.Een …