Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het schijnsel nog wel eens te zien, beweren de Groningers. Ergens langs de Groninger kust. Het oude licht van de wierde Zeerijp, oftewel ‘Het Riepster Licht’. De legende ontstond in de achtste eeuw N.Chr. Toen moesten de oer-Groningers van Keizer Karel de Grote hun heidense goden voor het Christendom verruilden.
Onthoofd
De bewoners van Zeerijp, dat in die jaren nog pal aan zee lag, waren toen al koppig en weigerden zich te bekeren. ‘U kunt kiezen’, zou de Keizer tegen twaalf wijze wierdenbewoners hebben gezegd. ‘U wordt onthoofd, levend begraven of ik geef u ten prooi aan de woeste zee in een schip zonder roer, zeilen, riemen en ankers.’
Goden
De twaalf oer-Groningers, vasbesloten hun eigen goden niet verraden, kozen voor de stuurloze boot. Terwijl ze de open zee op dreven begon het te vreselijk te stormen. De mannen werden als een speelbal over de golven gezwiept. Hun goden leken in geen velden of wegen te bekennen. ‘Zol het den toch woar weez’n,’ zou de oudste Riepster hebben uitgeroepen, ‘dat die nije God staarker is?’ (zou die nieuwe God dan toch sterker zijn?)
Dertiende man
Met de dood op de hielen besloten ze dan maar tot die nieuwe god, Jezus, te bidden. En ineens was er een dertiende man in hun midden die het bootje veilig naar de haven van Zeerijp voer. Met behulp van een mysterieus licht als baken in de haven. De heidense mannen waren zo onder de indruk van dit mirakel dat ze zich ter plekke tot het Christendom bekeerden en het woord van God verspreidden.
Den duivel
In de daarop volgende eeuwen trok de zee zich steeds verder terug en maakten in Zeerijp de golven plaats voor akkervelden. Toch werd het Riepster Licht tijdens donkere, stormachtige nachten nog wel eens gezien bij de Groninger dijken. Maar het verhaal gaat dat ‘den duivel’ nu heerst over het Riepster Licht. Sindsdien sloegen opvallend veel schepen te pletter op de kust, als prooi voor de Groninger jutters.
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Terug in de tijd, Noord‐Groningen in de 19de en begin 20ste eeuw. Een tijd van grote boeren en kleine arbeidershuisjes.Een …