Tiny houses zijn van alle tijden. Dit is het kleinste huisje van Groningen. Het 18e eeuwse minihuisje in Rottum heeft 1 kamer en wordt het ‘Hoeske van Thais Joaptje’ genoemd. Het Groninger platteland staat bekend om zijn grote en rijke boerderijen. Maar de minderbedeelde klasse woonde een heel wat minder riant onderkomen. Dit ‘hoeske’ in Rottum is hier een voorbeeld van. Het huisje is vermoedelijk als diaconiewoning gebouwd in de achtiende eeuw. Het is gebouwd met kloostermoppen afkomstig van het grote Juliana klooster dat in de dertiende eeuw hier werd gebouwd.
In 1835 wordt in “de almanak ter bevordering van de goede smaak en de goede zeden” het huisje voor het eerst beschreven. In het begin van de twintigste eeuw schreef de Groninger schrijver Jan Boer het verhaal ‘Ol Joaptje’. Ol Joaptje of ook wel Thais Joaptje woonde destijds in het huisje. Tientallen jaren stond dit kleinste huisje als ‘onbewoonbaar verklaarde woning’ te verkommeren. Aan het begin van de vorige eeuw heeft de Stichting Woonhuismonument dit huisje gerestaureerd. Het huisje is in 2003 ingericht door het Hoogeland Museum te Warffum.
De inrichting lijkt op de situatie van 1880 toen er nog werd gestookt met turf en de verlichting kwam van olielampen. Het huisje is altijd open, dus binnenkijken mag! Ook de kerk naast het huisje is altijd open.
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …