Met een propvolle speellijst in binnen- en buitenland en een miljoen Facebookfans is de Gronings-Keltische band Rapalje een van de grootste exportproducten van Groningen. Doedelzakspeler en fluitist David Myles (35) is een van de vaste leden. Hij lijkt met zijn rossige lange manen, doedelzak en kilt zo weggelopen uit een oude clan in de Schotse Hooglanden. Hoewel hij op de eerste plaats een echte Groninger is, stroomt er wel degelijk Schots bloed door zijn aderen. ‘Ik ben inderdaad ook écht Schots’, onthult hij grijnzend. ‘Mijn vader komt uit Dundee. Dat ligt weliswaar niet in de Highlands, maar in het midden van Schotland.’ De mannen treden al meer dan twintig jaar op met hun overwegend traditionele folk-muziek in Nederland, België en Duitsland. Maar eigenlijk zijn de muzikanten in heel Europa graag geziene gasten. In juni staat ieder jaar in Groningen het Rapalje Zomerfolk Festival gepland. Het Stadspark wordt dan omgetoverd tot Keltisch feestterrein. Met tientallen bands, varkens aan het spit en aardewerken bekers voor het echte Groningse Rapaljebier. Ook voor kinderen wordt van alles georganiseerd. Overnachten kan vlakbij op camping Stadspark. Daar zie je dan ineens mannen in kilts met een wc-rolletje lopen 😉 . Tip: Rapalje is vaak op tournee. Voor meer folk en gezelligheid in Groningen kun je bijvoorbeeld terecht in de Ierse pub O’Ceallaigh.
‘Traditionele folkmuziek kan vrolijk zijn, of gevoelig maar het brengt altijd sfeer met zich mee’, volgens David. ‘Het betekent voor mij vooral gezelligheid. En dat gevoel willen we steeds met Rapalje oproepen. Niet voor niets is ons motto ‘Be easy and free’.
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …