‘Noem twee havens in de provincie Groningen?* Wat is mous?* Waar hangen de beroemde hangende keukens?’* Een kleine greep uit de honderden vragen die bij ‘Krek’ horen, het splinternieuwe kennisspel over Groningen stad en ommeland. Echte Groninger Kees Frenay bedacht het en verzamelde hiervoor heel veel feiten en weetjes en verdeelde ze onder in de categorieën cultuur, bedrijvigheid, landschap, sport, wetenschap en studentenleven. Er zitten pittige historische uitdagingen tussen (‘Welke smadelijke daad heeft de Graaf van Renneberg op zijn geweten?’*) maar ook cultuurbarbaren krijgen bij een potje ‘Krek’ een eerlijke kans om te winnen. Want wie weet nou niet het antwoord op de vraag in welk dorp de meervoudig wereld- en olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo opgroeide?*
Ook voor cultuurbarbaren
‘Het spel is zeker niet alleen voor verstokte Groningers’, benadrukt de bedenker uit de stad. ‘Het is juist voor nieuwkomers een hele goede manier om over stad en ommeland te leren en zodoende een beetje in te burgeren’, vertelt hij enthousiast. ‘En voor ex-Groningers is het een feest van herkenning, én verrassing. Trouwens, ook de oer-Groningers zullen nog verbaasd staan van heel veel zaken. Wist je bijvoorbeeld dat het bekende geel-roze snoepspekkie een Gronings product is? Ze worden gemaakt bij de firma Hoepman in ….?’*
Hulp van Ubbo Emmius
Het gezelschapsspel lijkt een beetje op Triviant. Je trekt een kaart en gooit met de dobbelsteen. De dobbelsteen bepaalt welke vraag je moet
beantwoorden. Goed beantwoord? Dan mag je de kaart houden. Heb je de kaart al? Dan mag je de volgende kaart pakken en opnieuw een vraag beantwoorden. Weet je het niet? Dan gaat de kaart onder op de stapel en krijgt de volgende speler de beurt. Uiteindelijk vormen de kaarten een landkaart van Groningen. Ook zijn er speciale kaartjes die voor onverwachte wendingen zorgen. Zo heb je Bommen Berend, Sint Martinus en Ubbo Emmius. Met Bommen Berend kun je aanvallen en een kaart van je tegenstander pakken. De kaart Sint Martinus geeft de helft van je bezit aan de armste van het spel. En Ubbo Emmius kun je te hulp roepen als je een antwoord niet weet. In het antwoordenboekje lees je vervolgens een uitgebreidere toelichting en daar leer je weer een hoop van. Mogelijk heeft dat Commissaris van de Koning René Paas (op foto: midden) ook een beetje geholpen.
Wietboerderij ‘Hollands Hoop’
Voor Kees was het maken van het spel een feestje. ‘Ik kreeg mijn inspiratie onder meer uit de krant en uit boeken over Groningen. Maar ook door gewoon met mensen te praten. Zo heb ik veel hulp gehad van Aalf Aalfs, hij weet verschrikkelijk veel over de stad en de provincie, een lopende Wikipedia’, grapt Kees. Een klein deel van de vierhonderd vragen zijn afkomstig uit het oude spel ‘Rondje Groningen’ dat in de jaren negentig uitkwam en waar Kees ook aan meewerkte. Maar veruit de meeste opgaven zijn nieuw bedacht en ook actueel. Zo komen er vragen voorbij over de beruchte wietboerderij ‘Hollands Hoop’ uit de gelijknamige televisieserie die momenteel elke zaterdag wordt uitgezonden op NPO2.
Duistere onderwerpen
De lievelingsvragen van Kees sluiten hier wel wat op aan. ‘Ik hou wel van de wat duistere onderwerpen’, vertelt hij grijnzend. ‘Over de roemruchte Groninger IJje Wijkstra bijvoorbeeld uit Doezum. Die krijgt in het jaar 1929 een verhouding met de vrouw van zijn vriend Hendrik Wobbes, die zit vast wegens diefstal. De overspelige vrouw genaamd Aaltje laat haar zes kinderen in de steek om bij IJje te zijn. Voor deze misdaad wil de burgemeester van Grootegast Aaltje aanhouden. Omdat de burgervader problemen verwacht stuurt hij vier veldwachters naar IJjes huis om haar op te halen’, vertelt Kees. ‘De vraag op een van de kaartjes luidt: Hoeveel veldwachters schoot IJje Wijkstra bij deze actie dood?’ Het spel ‘Krek’ is te koop bij de VVV in de stad, boekhandels, spelletjeswinkels en online via www.nobelman.nl/krek
*De antwoorden: Eemshaven en Lauwersoog, stamppot boerenkool met droge worst, Appingedam, hij verraadde in 1580 de Groningers aan de Spanjaarden, Lutjegast, Sauwerd, Hoogezand, alle vier.
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Een paradijs voor de theeliefhebber
Er was eens ... een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …