Er was eens … een piepjonge lerares handenarbeid en tekenen, die vanaf Groningen naar haar eerste volwassen baan in Oosterwolde reed. Les geven in creatieve vakken op een middelbare school, aan een klas vol pubers met rondrazende hormonen. Op de autoradio kwebbelde Jeroen van Inkel er weer vrolijk op los. Een verhaal over een wedstrijd waarbij je een leegstaand kerkgebouw kon kopen voor het symbolische bedrag van 1 gulden (€0,45), maar dan moest je wel een goed idee hebben voor een toeristische-recreatieve bestemming van het bijzondere pand.
Het begon wat te kriebelen. Samen met een oud studiegenote schreef de jonge lerares een plan voor een combinatie van theedrinken en creatieve activiteiten. Er ging een half jaar voorbij van allerlei selecties en beoordelingen, van in totaal 80 verschillende plannen. Variërend van een poezenmuseum tot een autosloperij en van een jeneverstokerij tot een paradijs voor de theeliefhebber – maar haar plan voor De Theefabriek kwam als winnaar uit de bus.
En zo ziet de Theefabriek met theemuseum, theeschenkerij en theewinkel er nu uit. Het theemuseum in Houwerzijl is een waar doolhof van tuinpaden, in- en uitgangen, halletjes, imposante ruimtes, doorgangen, zalen, terrassen en tuinkamers. Waar wordt thee verbouwd, hoe ziet een theeplant eruit en welke blaadjes plukken ze nou precies? Hoe krijgt thee een extra smaakje, zoals aardbeien- of kaneelthee? En hoe drinken ze thee in Japan, Australië en Zuid-Amerika? Op deze en nog veel meer theevragen krijg je antwoord in het theemuseum.
In de Theefabriek vind je naast het museum ook een theeschenkerij. Hier kun je kiezen uit ruim 300 theesoorten en theespecialiteiten, variërend van hete tot koude thee, van groene tot zwarte thee, en van thee met een tic tot thee met slagroom of verse vruchten.
Voor een ieder die zich nog wat meer in de thee wil verdiepen, hebben ze in Houwerzijl de Theeschool in het leven geroepen. Lezingen, proverijen, workshops en trainingen voor jong en oud, voor de beginnende en de gevorderde theedrinker, voor de gewone liefhebber en voor de professional in de horeca, detailhandel of zorg.
Voor meer informatie kijk je op Theefabriek Houwerzijl.
More from Cultuur
Welkom op de wierde
De fietsroutes Welkom op de wierde combineren Groningse gastvrijheid met een van de oudste cultuurlandschappen van Europa: de wierdendorpen. Wierden, …
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Borgterrein Ewsum, een pareltje
'Ain pronkjewail in golden raand', zo mag borgterrein Ewsum met recht genoemd worden. Het begint al bij de prachtige oprijlaan …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Ezinge: Pompeï van het noorden
Een heuvel vol historische geheimen. Zo zou je het deels afgegraven wierdedorp Ezinge kunnen noemen. Er zijn op dit kleine …
De legende van het Riepster Licht
Soms, als het aardedonker is, de wind over de dijken loeit en de zee tegen de dijken beukt is het …
De Menkemaborg: zoveel te zien
'De Menkemaborg vind ik de allerleukste borg, het is zo groot en er is zoveel te zien!’, vertelt bezoeker Aira …
Openluchtmuseum Het Hoogeland
Terug in de tijd, Noord‐Groningen in de 19de en begin 20ste eeuw. Een tijd van grote boeren en kleine arbeidershuisjes.Een …