,,Voor mensen die van handwerken houden is het hier een soort snoepwinkel. ‘Wat een kleuren!’ roepen mensen die hier voor het eerst komen vaak,” vertelt Suzanne Haks. Ze runt Suzanne’s Handwerk Shop in winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand. ,,Ik verkoop heel veel soorten wol, fournituren, breipennen, maar ook brei- en haakboeken met patronen erin. Vaak hebben mensen nog wel wol liggen, maar geen idee wat ze er van willen maken, dan komen ze hier voor een mooi patroon.”
De Handwerkshop is typisch een gevalletje ‘van je hobby je werk maken’. ,,Haken en breien vind ik heel erg leuk, ik ontdek steeds weer iets nieuws. Met deze winkel heb ik dan ook echt van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Maar doordat het zo druk is in de winkel kom ik zelf bijna niet aan mijn hobby toe. Gelukkig kan ik hierdoor klanten wel goed helpen. Soms zijn patronen best ingewikkeld en dan vragen ze mij om raad. Of ze beginnen net met handwerken en zijn bang om het fout te doen, dan kijk ik even mee en geef tips.”
Met de populariteit van handwerken zit het wel goed. ,,Ik heb zelfs het idee dat het nog steeds aan het groeien is. Wat ik veel zie is dat twintigers en dertigers die het zelf niet op school geleerd hebben alsnog willen leren breien of haken. Ze zien dan bij een vriendin een mooie sjaal of een leuke knuffel, en dat iemand dat dan zelf gemaakt heeft maakt het extra leuk. Dan willen ze het zelf ook kunnen. Handwerken is echt aanstekelijk. Er zijn ook steeds meer mannen die breien. Laatst kwam hier een echtpaar in de winkel en de vrouw wilde sokken breien. Ze kocht van alles twee. Pas bij hun volgende bezoek vertelden ze dat ze samen breien. Zij had hem leren breien en met zijn technische inzicht hielp hij haar bij de moeilijkere patronen.”
Je kunt in de winkel niet allen shoppen, je kunt er ook workshoppen! ,,Mensen komen van heinde en verre voor de handwerkworkshops. Dat komt omdat degenen die de workshops geven heel bekend zijn in brei- en haakland. Pollevie bijvoorbeeld, die leert je dan hoe je een prachtige omslagdoek kunt haken. Bij elke workshop leer je weer een andere techniek zoals bloemetjes borduren of entrelac breien en de sfeer is altijd goed. Je kunt rustig in je eentje komen want je vindt hier gelijk aansluiting, we hebben tenslotte allemaal dezelfde hobby!”
More from Groningers
Picknicken op 2000 jaar geschiedenis
In Maarhuizen gaan we ver, heel ver terug in de tijd. Dit historische gebied, met als hoogtepunt de tweeduizend jaar …
Groningers van toen: Ben Ali Libi
Op een steenworp afstand van de synagoge in de Groninger Folkingestraat staat het geboortehuis van Echte Groninger Michel Velleman (1895-1943). …
Hip in Sodom
'We combineren hier high end streetwear met lekker eten en drinken. Ik maak iedere dag weer nieuwe soorten taart. Past …
Scharrelvarkens bij Boer Piet
Bij De Scharrelderij in Kiel-Windeweer verkopen ze vlees van eigen varkens en koeien. Rondom de boerderij van Pieter Heida, oftewel boer …
Vruchtbare grond, vruchtbaar vee van Koepon
‘Koeien zijn ongelooflijk sociaal en intelligent. Het is een uitdaging om koeien zo fantastisch te verzorgen dat ze voor jou …
De Wonderpaarden van Middelstum
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Als dit gezegde al voor nuchtere Groningers zou gelden, dan zeker …
‘We hebben iets negatiefs omgebogen naar iets positiefs’
Gerard en Leen behoren tot de eerste Groningers wiens aardbevingshuis tijdens het versterken ook een heel nieuw leven kreeg. Hun …
De Ploeg-kunstenaars: inspiratie op fietsafstand
De Groninger kunstenaars van 'De Ploeg' maakten veel sfeerbeelden in de stad, maar vooral de schoonheid van het Groninger Hogeland …
Ede Staal: het gevoel van de Groninger
Groningen heeft slechts één echte troubadour gekend en dat is Ede Staal (1941-1986). Deze singer-songwriter schreef vele poëtische muzieknummers in …
Hammingh: oeroude pleisterplaats aan het Reitdiep
Wietske Hammingh (1839-1923) deed in niets onder voor haar schoonvader, echtgenoot en de latere uitbaters van het beroemde café. Het …